På rallypallen

 
Idag har vi varit i Trelleborg och tävlat rallylydnad. Det var debut i fortsättningsklass och det bjöds på två klasser. Första rundan gick bra. Kiro tappade fokus på något ställe men kom snabbt tillbaka till "bubblan". Han slog tydligen i hopphindret också (inget jag märkte) vilket gav hela 5 minuspoäng. Vi slutade på 89 poäng och en tredjeplats!
 
 
Bana A
 
 
Protokoll
 
 
Prispall
 
 
I nästa klass var det en svårare bana och ryktet från vana rallyförare spred sig om att det var en sträng domare. Det märktes på bangenomgången att hon var väldigt stolt över att hon gör svårare banor, dömer hårdare och står på banan när hon dömer för att kunna se ordentligt. Hon berättade nämligen själv glatt allt detta. Denna rundan gick verkligen superbra! Jag har aldrig haft en så bra känsla när jag gått av en rallybana! Kiro var verkligen super hela vägen! Jag kopplade snabbt Kiro och skulle belöna honom. Då kommer domaren springandes och vill prata med mig. Hon tyckte att det var en jättefin runda, men... Börjar förklara för mig att min vändning på stället blir stegfel och därmed fel övning på två ställen i banan ( = -20 poäng). Jag argumenterar emot henne, men inser att det är inte lönt. Hon är domare...Tycker dock att det är märkligt att hon är den enda domaren som dömer det som fel. Gjorde likadant på dagens första bana och fick inget fel för det då. Har blivit visad av både instruktör och domare tidigare att övningarna kan utföras så som jag gör. Blev riktigt besviken och kände mig felaktigt dömd. Jag har nog aldrig gått så snabbt från total lycka till förtvivlan/besvikelse... 
Vi landade på 77 poäng och fick ändå med oss ett kvalificerande resultat. Hade det varit en annan domare som dömt hade vi alltså landat på 97 poäng! Det hade dessutom gett oss en första plats. Och ja, tävlingsmänniskan i mig är väldigt besviken över detta.
Däremot är hundägaren i mig otroligt nöjd och stolt! Wow, vad duktig Kiro varit idag!!! Och sista rundan var ju som sagt fantastisk trots svårigheter!!! Än så länge har vi dessutom fått kvalificerande resultat i alla våra rallystarter.   
 
 
Bana B
 
 
Protokoll
 
 
Rosetter och priser
 
 
 
Blev några promenader ner till havet under dagen också.
 
 
Blåsigt var det idag
 
 
Tungan ute, ett öra står i vinden...ser ut som en liten fjant.
 
 
Snygging på beachen
 
 
 
 
 
 

Kiros BPH


Idag har vi varit i Lund och gjort BPH med skott. Det är en Beteende- och personlighetsbeskrivning som görs utifrån olika moment där man ser hur hunden reagerar.

Beskrivaren Matilda Ström tyckte jag verkade väldigt kunnig och duktig på att läsa Kiro. 

Moment 1: Främmande person- testledaren klappar i händerna och närmar sig sedan tyst. Kiro skällde på henne och tyckte att hon var konstig men snusade lite på henne. Sedan skulle han gå med henne vilket han inte heller var sugen på. Därefter skulle hon pilla med tassar, tänder och ta på honom. Han gillade inte det men stod stilla och lät henne hålla på.

Moment 2: Föremålslek - började med att jag lekte med Kiro med en egen leksak, kastade den och han hämtade den. Sedan gjorde vi samma sak med en gummipinne som testledaren hade. Så långt inga problem. Därefter höll jag Kiro och testledaren lekte backandes med gummipinnen. När hon var ca 10 meter bort skulle jag släppa Kiro. Han sprang i fullfart mot testledaren och leksaken men stannade 1 meter ifrån henne och skällde. Han ville ju ha leksaken, men var osäker på henne.

Moment 3: Matintresse - köttbullar läggs i tre burkar. Första utan lock, andra med lock som lätt går att ta av och den sista med ett lock som inte går att ta av. Kiro jobbade på självständigt hela tiden. 

Moment 4: Överraskning - jag, testledare och Kiro går mot en gubbe som plötsligt fälls upp när vi är nära. Kiro stannade och skällde, när jag gick fram till den följde han med och tappade snabbt intresset för den. Tog fysisk kontakt när jag uppmanade honom att kolla. Sedan går man fram och tillbaka så att man passerar den 4 gånger, då intresserade han sig inte alls för den.

Moment 5: Skrammel - Jag, testledare och Kiro går mot en plåttunna med en kedja i som snurrar och skramlar ett varv när vi kommer nära. Kiro stannade och skällde. Närmade sig tunnan innan jag gick fram till den och tappade intresset. Tog fysisk kontakt när jag gick fram och vad honom kolla. Sedan går man fram och tillbaka så att man passerar den 4 gånger, då intresserade han sig inte alls för den.

Moment 6: Närmande person - en person som står gömd klappar i händerna och kommer sedan fram och närmar sig långsamt rakt framifrån. Personen har stor hatt, solglasögon och lång rock. Personen går med lite utåt och gör sig stor. Jag och testledaren står tyst och stilla. Kiro började skälla så fort hon vände sig mot oss. Han stod bakom oss och morrskällde under hela närmandet. När jag gick fram och ställde mig mitt emot personen följde han efter och stod bakom mig/rörde sig lite bortåt och hade sitt vanliga skall. Jag kallade honom till mig och då kom han nära och snusade lite på henne. Därefter kallade hon på honom, då backade han igen. Till sist tog hon av de läskiga kläderna gick en bit bort och satte sig på huk och kallade på honom, men han stannade hos mig. 

Moment 7: Undelag - jag och Kiro går några gånger över ojämn plåt/plast (?) som gungar. Det var inga problem alls. Det gjorde Kiro glatt!

Moment 8 (valfritt): Skott - jag och Kiro går en kort sträcka tillsammans. Mitt på sträckan avfyras ett skott. Kiro tittade åt det håll ljudet kom men fortsatte gå. Sedan skulle vi stå stilla och efter en stund kom ännu ett skott. Kiro tittade inte ens då. Sedan gick vi tillbaka till startplatsen. Stod stilla en stund och därefter fick vi äntligen leka. 😃När allt var klart gick beskrivaren igenom protokollet och under tiden la Kiro sig lugnt och vila. 
Beskrivaren tyckte att Kiro var en nyfiken och trygg kille, men helt enkelt inte så intresserad av främlingar. Ska han ta kontakt ska det vara på hans villkor. 
Leken hamnade på en 2a eftersom han inte ville leka med testledaren. Men beskrivaren såg ju att intresset fanns där och tvekade inte en sekund på att han lekte riktigt bra med mig i vanliga fall. 
Matintresset fanns där och han jobbade på fint hela tiden.
I överraskningsmomenten reagerade han med skall men ingen aggressivitet, utan mer osäkerhet för att han inte vet vad han ska göra. 
Däremot i närmande person (moment 2) fick han en 2a på arg för där var det ett annat skall o svagt morr. 
Dock släppte han alla rädslor och hade kollat av och tappat intresset för sakerna innan han tagit fysisk kontakt. Hon tyckte att han upplevdes som väldigt trygg.
Hon frågade om vi höll på med agility för underlaget var ju inga problem. 
Skott var ju inte heller några problem. 
Hon tyckte även att han hade en väldigt fin och häftig kontakt med mig. Roligt att se och en trevlig hund.


Givetvis fick det bli en rosett! 🙂


Därefter gick vi och shoppa rosett och tjejen som varit läskigt utklädd pratade lite med Kiro och bjöd på köttbulle, så hon blev populär till slut. 


Därefter blev det en liten tur i skogen. Måste ju få göra något kul och avslappnande efter all påfrestning, även om han hade glömt alla läskigheter innan testet ens var slut...
RSS 2.0