1 år

 
Rubriken idag är 1 år och den har både postiv och negativ antydan.
 
För det första fiarar vi idag att Kiro fyller 1 år! Vart tog detta året vägen?!
 
Kiro 0-8 veckor
 
 
 Kiro 3 månader
 
 
 
 
 
Kiro 6 månader
 
 
Kiro 8 månader
 
 
Kiro 9 månader
 
 
Kiro 11 månader
 
 
 Kiro 12 månader
 
 
Morgonlek med nya leksaken
 
 
Den lite mer negativa delen i rubriken var att vi idag var hos Torkel Falk och fick ultraljudat Labans hjärta. Hjärtat hade förändrats mycket sedan i januari. Någon del hade förstorats med 7 mm och en annan med 10 mm. Tydligen mycket på så kort tid. En klaff hade dessutom lossnat lite om jag förstod honom rätt. Han förklarade att det ofta är så att hjärtat förändras i etapper. Det kan ha varit en etapp nu och att det slutar förändras, samtidigt så verkade det inte som att han trodde att det skulle stanna av. Han gick från att prata om en prognos på kanske 2-3 år till att säga att vi i bästa fall hade 1 år kvar.  
 
Nu sätts det in medicin för hjärtat och sedan ska vi på återbesök om 2 veckor. Med medicinerna hoppas Torkel på att andnings- och hjärtfrekvens minskar, Laban blir piggare och hostan minskar. Torkel trodde precis som Lina att hostan till stor del beror på att hjärtat trycker lite mot luftstrupen och irriterar, därför tror han inte att den försvinner.
 
Vi får helt enkelt ge det dessa två veckor och se vad som händer. Jobbigt och fruktansvärt tråkigt är det oavsett. Jag återkommer hela tiden till att det går så jäkla fort. För 4 månader sedan gasade han på tävlingsbanorna och nu orkar han inte med en långpromenad utan vill bli buren. Laban som alltid avskytt att bli buren!
 
Men, vi hoppas att han kan överraska positivt och svara riktigt bra på mediciner.
 
 
Pojkarna på långrunda i byn
 
 
Vaknade till inatt och då delade pojkarna dyna.
 
 
 
 
 

Vår

 
Vårvädret har kommit och det passar alldeles perfekt nu när man är ledig! :) 
Igår var vi i skogen och njöt. Idag har vi promenerat hemma omkring mellan de små skurarna. Det har poppat upp vårblommor lite överallt. Och givetvis var där lite troll bland blommorna.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Träningsfilmer

 
Idag har vi varit iväg och tränat lite agility. Eftersom de lovat lite regnskurar bokade jag en timme i Kongsmarkens AnnGillity. Kiro fick träna RC, en liten kombination med framförbyte och tajt sväng, skick på slalom från några olika vinklar, slalom med bakombyte och till sist sprang vi bara på lite i den kombination jag satt upp. Mycket gick väldigt bra idag och jag kände mig väldigt nöjd med lillkillen efteråt. Glömde vårt lilla stativ till kameran så filmandet blev sådär och allt gick inte att få med så det blev bra. Tog bara med det som gick bra i Kiros film idag.
  
 
 
 
 
Kiro på hugget
 
 
 
Laban fickidag träna lite Nosework. Tror det blev 3 eller 4 uppledanden av möbeltass med en droppe eucalyptus på och sedan fick han springa lite agility också. Noseworkandet går jättebra. Båda killarna är duktiga. Jag behöver dock lära dem att inte plocka ner möbletassen när de hittar den. Jag har inte bestämt hur jag vill att de markerar så därför har jag inte börjat träna det än. I det första klippet hittar Laban något att äta i mattan, men efter lite "apapap" börjar han leta igen.
 
 
 
 
 
Kiro har under vintern gått lydnadskurs. Vi har tränat fotgående, apportering och tävlingstränat. Till sista tillfället hade vi i läxa att gå fot utanför någon mataffär och filma det. Kiro och jag gick utanför Ica och City gross. Jag blev störd av att jag inte bara kunde gå utan att folk plötsligt var ivägen. När jag ser filmen inser jag också att jag emellanåt gick väldigt länge utan att belöna Kiro. Uthållighetsträning har jag varit dålig på så det är inte konstigt att Kiro tappade lite fokus. Där och då kändes Kiro jätteofokuserad, men när jag ser filmen så tycker jag att han var duktig. Det som var lite svårt var att återfå fokus när Kiro blev störd. Mer träning av den här sorten behöver vi, såklart.
 
 
 
 
 
 
 

Laban-rapport

 
Dags för Laban-rapport. Igår var vi i Helsingborg för att göra ultraljud av hjärtat, trodde jag. I fredags när jag pratade med Labans veterinär så fick jag för mig att hon sa att hon bokade in ultraljud hos en annan veterinär eftersom Torkel var ledig. Ringde på måndag morgon för att dubbelkolla att vi hade en tid för ultraljud, vilket vi hade. När vi till slut kom dit visade det sig att vi hade en tid hos Labans veterinär men ingen ultraljudstid eftersom det bara är Torkel som gör det hos dem.
 
Men, Lina undersökte honom och det gjordes en ny röntgen av lungorna eftersom Laban fortsatt att hosta trots vätskedrivande. Lungorna var fina och vätskefria. Lina tror att anledningen till att Laban hostar är att hjärtat är så förstorat att det trycker lite mot luftstrupen och därför irriterar ibland och framkallar hosta. Lina bedömde att det inte var någon större fara med Laban just nu och att ett hjärtultraljud inte var så akut, utan kunde vänta en vecka. På tisdag har vi alltså en tid hos Torkel. Känns bra.
 
I övrigt är det väl okej med Laban. Han är hostig ibland, har då och då svårt att komma till ro, ligger sällan i soffan eller sängen, men är pigg på promenader, på hugget när vi ska träna och lika matglad som alltid. Vi får helt enkelt vänta och se vad ultraljudet visar.
 
Jag har försökt filma lite när Laban hostar ifall jag behöver visa veterinären. Delar med mig av det också.
 
 
 
Tycker som jag skrivit innan att detta går för fort. Jag har från första dagen verkligen gjort vad jag kan för att Laban ska hålla en okej vikt och vara i bra kondition just för att hjälpa hjärtat om utifall att han skulle ha oturen att drabbas av hjärtfel. Har tänkt att om han skulle få hjärtfel så klarar han sig i alla fall bättre om han är i bra form. Sedan ser man andra rundare hundar som antingen är friska eller har hjärtfel som de lever med i flera år. Det känns orättvist!!!
 
Samtidigt får jag väl tänka att hade han inte varit i bra form så hade han kanske inte fixat det så bra såhär länge...??? Svårt att veta.
 
 
Idag var vi i alla fall på en skogstur i Skrylle. Laban som vanligtvis är skogstokig och okontaktbar i skogen var väldigt kontaktsökande. Han gick fint, hoppade upp på alla stockar och stenar, sökte kontakt så fort jag kallade. Väldigt ovanligt, men kan nog inte skylla det på hjärtat. :) Kiro fick skutta lös största delen.
 
Så fort vi hittade bra träd blev det lite balansträning. Kiro behöver det. Han har dålig koll på kroppen.
 
Som sagt, alla stenar skulle man upp på idag.
 
Två snygga skogstroll
 
 
När vi kom tillbaka till Skryllegården efter vår runda mötte vi jobbet där. Perfekt träning för Kiro som blivit mer och mer skeptisk mot barn efter att ha mött några som betett sig lite konstigt. Idag var han inte skeptisk. Barnen märkte att han gillade pinnar och alla hade fullt upp med att hitta pinnar till honom. Och Kiro var lycklig som serverades så många pinnar att han knappt kunde välja vilken han skulle ta. Laban njöt av att få stå i centrum och bli klappad av alla.
 
När vi kom hem var vi trötta...
 
 
 
 

Något roligare

 
Efter att ha skrivit om sjukdom går vi över till något roligare en stund. Eller roligt, vet jag inte, men vi har varit på utställning. I helgen är det Malmö internationella utställning och igår ställde jag ut Kiro där. Tycker inte att utställning är så skojigt, men har man trevligt folk med sig så blir det kul. Däremot är det bra träning. Kiro får känna på den stökiga miljön och mina nerver, samt att någon okänd ska pilla och dra i honom.
 
Det gick över förväntan. Han skötte sig fint i ringen och klarade av att stå upp, utan att gå in i fotposition dessutom. :)

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
Den här domaren, Annette Bystrup från Danmark, tyckte att Kiro var en rätt snygg kille och gav honom Excellent och sedan kom vi 3a i Juniorklassen.
 
 
 
 
Domarens bedömning (eller vad det heter):
Maskulin. 1 år gammal. Välkroppad med starka benstommar. Faller lite för mjukt i korset vilket gör att han underställer sig. Välkroppad. Utmärkt kilformat huvud, med välplacerade tippöron. Välplacerat nosparti med stort saxbett. Mörka (ett ord som vi inte kan tyda) ögon. Passande utfylld i nosparti. Utmärkt dubbel päls med fylld krage. Härligt temperament. Rör sig lätt och smidigt passande till åldern. 
 
 
 Är jättenöjd med min Excellent- kille
 
 
 Och vi är glada över att ha vår Laban hemma  :)
 
 
 

Hemma igen


Vid 14 idag fick jag hämta hem Laban igen! Han hade svarat bra på behandlingen, varit pigg, haft stabil andning och ingen hosta. Han har fått vätskedrivande nu. På måndag ska ett ultraljud göras för att kolla hjärtat och se om medicin för hjärtat också behöver sättas in. 

Att han får vätskedrivande märks för det var ju värst vad han kan kissa mycket. :)
Han har mest sovit sedan vi kom hem, men på promenaderna har det varit mer energi än den senaste tiden. Andningen som i torsdags låg på 38/minut ligger nu på 18-20. Han har inte hostat sedan han kom hem, inte ens när han dricker vatten. Det känns skönt att jag märker skillnad och att det verkar bättre, men oron lägger sig inte i första taget. Problemet med hjärtat försvinner ju inte precis... 

Skönt att ha honom hemma i alla fall!
Laban blev till och med glad när han träffade Kiro idag. Jag hann knappt öppna bilen förrän Laban hoppade in och hälsade på Kiro. 

Lyx

Det är lyx när man känner någon på insidan som kan berätta hur Laban har det. 
Laban skickade en hälsning inatt att han har det bra. Fick en bild med också...

Typiskt Laban :)

Hjärtat


Sedan kanske 3 veckor tillbaka har Laban börjat hosta allt mer. Han hostar numera alltid efter att han har drukigt. Han har även börjat hosta allt mer när han ligger och vilar. Jag har ju misstänkt att hostan har med hjärtat att göra men inte riktigt insett vad hostan innebär. Hans andning har ökat och även hjärtslagen. Igår låg han på ca 38 andetag/ minut och ca 100 hjärtslag/minut. (För ett år sedan var siffrorna ca 15 andetag/minut och ca 60 hjärtslag. )
Han har även varit något slö och vissa dagar har han verkat lite nedstämd. 

Jag försöker ju att inte var så hönsig så
Eftersom jag ändå skulle förnya ett recept på hans andra medicin så ringde jag hans veterinär i Helsingborg och bad henne ringa upp. Hon ringde i eftermiddags och när jag beskrev läget för henne sa hon att det berodde på att han fått hjärtsvikt. Vi pratade lite fram och tillbaka, men till slut sa hon att hon hade inte vågat vänta till efter helgen med att kolla honom och sätta in medicin. Hon ville heller inte skriva ut medicin via telefon utan att ha undersökt honom. 

Så det fick bli en tur till Malmö djursjukhus. Vi kom snabbt in på undersökning och sedan röntgen. Laban hade lite vatten i lungorna och eftersom han är påverkad av det bestämde vet att det bästa var sty lägga in honom, börja medicinera, ge syrgas och observera honom. Eftersom alla säger att det kan gå så fort kändes det som det bästa förslaget. Jag hade inte kunnat sova annars om jag skulle haft koll. Det har varit svårt nog ändå sista tiden.

När vi väl fått besked tog det över en en timme innan de kom och han blev inskriven.

Jag tycker inte om att det går så fort!!! Visst, han kanske har flera år kvar... Men hans blåsljud upptäcktes för ett år sedan och vi är redan framme vid hjärtsvikt... Det ser ju inte helt lovande ut... MEN, Laban fixar detta och svarar bra på medicinen bestämmer jag.

Nu måste jag sova och hoppas att Laban ocksåsover riktigt gott!!! 


Powernap iväntan på inskrivning ❤️


Modell


Jag vet! Det går lång tid mellan inläggen. Jag ska försöka bättra mig, men har haft dåligt med tid.

Bjuder på ett kort inlägg, så att det i alla fall händer något här.

Kiro har som ni vet fått en ny Zero DC sele. Nu har han även fått ett halsband i samma färger. Igår när det var härligt vårväder fick han modella lite i sina nya grejer. Laban fick också modella lite eftersom han är söt, det är vår och för att han krävde rättvisa! 
RSS 2.0