4 månader

 
Idag blir lille Kiro 4 månader. Tiden går fort och det är dessutom så att han bott hos oss i 2 månader. Otroligt! Växer så det knakar gör han. Inte helt lätt att mäta men idag fick jag honom till ca 33 cm hög. 2 cm till så är han förbi Laban och det lär inte dröja länge. Han ser redan lite högre ut pga pälsen.
 
 
 

Kiro har börjat tappa de små vassa tänderna. Nästan alla framtänder är borta och en "vuxentand" har dessutom kommit ut.  
 
 
Pytteliten risgryns-tand :)
 
 
 
Trots det tråkiga vädret tog vi en tur till Storegård i eftermiddags. Laban och Kiro fick leka och undersöka inne på miljöträningsbanan.
 
 
Hängbro
 
Stockar
 
 
Tunnelhus
 
 
Laban kolla utsikten

Och Kiro vill inte vara sämre
 
 
 
 
Åka lite rullebör
 
 
Under däcken
 
Laban på däck

Båda på däck
 
På däckhögen
 
Stubbar
 
 
Pojkarna i soptunnan
 
Lite galler
 
När vi  kom hem bjöd Laban Kiro på lite, lite lek dagen till ära. Kiro kom till mig med en leksak och plötsligt började Laban också jaga leksaken. Sedan lät han Kiro jaga honom och leksaken lite, istället för att bara släppa den som han brukar. Sedan var det slut... :)
 
 
Kiro jaga Laban
 
Laban retas lite
 
 
Sedan blev det lite bakning. En ny kaka och en "gammal". Det blev fyllda Dumle cookies och Schweizernöt-kolastång. Båda recepten kommer från jennys matblogg. En väldigt farlig blogg som tipsar om många farligt goda kakor som man blir så sugen på att baka. Medan jag bakade hade jag klart sällskap av två små.
 
 
 
 
 

Valpkurs

 
Igår var det dags för Kiro att börja på valpkurs. Jag hade egentligen inte tänkt gå någon valpkurs med honom, men eftersom grund agility/lydnadskursen hos Linda inte börjar förrän i höst så kändes det ändå som att jag ville gå något innan. Åsa som äger Kiros syster skulle också gå så vi bestämde oss för att hitta något tillsammans. Efter lite letande och lite tips från hundfolk blev det till slut Bonizas hundskola. De har kurser lite överallt här nere och vi valde Lund, nära och bra. Det var de enda som vi hittade som hade kursstart såhär mitt i sommaren. Efter anmälan fick jag höra lite negativa kommentarer om dem. Tog en diskussion med Åsa, men kom fram till att hålla fast vid dessa. De har ju flera olika instruktörer så vi hoppades på att vi fått en bra helt enkelt.
 
Så igår var det då dags. Kiro har ju varit på kurs/träning innan, men inte någon kurs där all tid ägnats åt honom. Kiro sov sin förmiddagslur, men eftermiddagen kom han inte till ro. Så när kursen började kl 18.00 hade han varit vaken sedan 12.30... Inte helt optimalt, men han klarade det hela väldigt bra ändå. Först var det lite kort presentation av instruktör och alla deltagare. Nio stycken valpar är det som går kursen. Sedan skulle vi träna namn. Första övningen var att gå runt och kalla på hunden, ge godis eller leksak när den kom. Höll på med detta ganska länge vilket gjorde att valparna blev trötta och slutade lyssna. Jag och Kiro tog lite paus mitt i, drack vatten och lite så. 
 
Nästa övning var att sitta ner, lägga en godisbit vid sidan och låta hunden ta den. När hunden sedan vända sig mot en igen skulle man säga namnet och belöna med godisbit åt andra sidan. Så skulle man hålla på fram och tillbaka. Vet inte riktigt om jag tror på denna övning, men Kiro gillade den. :)
 
Efter detta blev det paus, då vi skulle gå utanför inhägnaden och låta hundarna kissa/bajsa och pausa huvudet.
Sista övningen var ungefär samma som första, fast nu skulle man välja ett ljud och gå runt och kalla på hunden med ljudet och belöna.
 
Till sist var det dags för fri lek. Bland alla andra valpar så valde ändå syskonen att hålla sig till varandra. Efter en stund skulle man kalla in sin valp och tro det eller ej, men Kiro kom! Efter en liten stund skulle de släppas igen. Åsa och jag släppte då Kiro och Dixie en bit ifrån varandra i hopp om att de skulle hitta någon annan att leka med. De sprang en kort stund och snusade på några andra valpar, men när de fick syn på varandra så började brottningen igen. 
 
 
Hopp och lek!
 
 
 
 
 
 
 
När det var dags att kalla in andra gången hade både Kiro och Dixie tappat sina öron så vi fick hämta dem istället.
 
Vad jag tycker om kursen är svårt att säga efter en gång. Kände mig inte helt nöjd dock. Instruktören känns osäker och oerfaren. Men, jag kan ha fel.
 
När vi kom hem var Kiro TRÖTT! Han fick vara själv en stund medan Laban fick lite egentid. Sedan sov han resten av kvällen. Det var till och med så Laban blev lite orolig. Efter en stund gick han bort och tittade på honom, snusade lite, tittade på mig, tittade på Kiro, stirrade på mig och till slut lade han sig bredvid Kiro!
 
 
Trött kille!
 
Laban håller koll
 
Laban tycker att jag också borde kolla så att Kiro lever...  :)
 
 
Jag har i alla fall två ganska duktiga pojkar här hemma.
  
 
Innan man går ut väntar man på "varsågod".

När man kommer in sätter man sig och väntar på att ta av selen.
 
 
 Vi fortsätter med att hoppa upp på saker. Pojkarna provar livet på en pinne.


 
Ikväll var jag baksugen vilket resulterade i tre olika småkakor. Farligt för vikten som sakta börjat gå uppåt igen! Men tänkte ge bort lite och sedan frös jag in resten och hoppas kunna glömma det lite så det bara tas fram när vi får besök...
 
 
Schweizernöt-kolastång, Lakrits-kolastång och Centerkaka
 
I receptet på Centerkakan tipsade dem om att toppa med strössel eller flingsalt. Jag valde strössel för att jag tyckte det kunde vara snyggt. Skulle dock inte välja det igen för jag tyckte inte att smaken passade till. Tror däremot att flingsalt skulle funka. Annars var centerkakan nog favoriten. Men de andra blev också goda.
 
 
 
 
 

Skäralid

 
Idag har vi varit i Skäralid tillsammans med Anna-Karin och hennes lilla gäng. Anna-Karin har jag lärt känna på agilitytävlingarna. Hennes äldsta hund heter också Laban och under vår första säsong i klass 1 så hamnade vi ofta efter varandra eller intill varandra i starlistorna och när inroparen frågade efter Laban så svarade vi båda. Därav blev det att vi började prata.
I vintras var jag spekulant på en annan valp hos Coolmix, men det visade sig att han tyvärr var kryptorchid så jag avstod. Anna-Karin köpte hans syster. Så nu har vi vars en Laban och vars en Coolmixare. Våra Coolmixare har samma mormor och Kiros morfar är pappa till Anna-Karins valp.
 
Vi hade perfekt väder på rundan. Lite molnigt när vi besteg "berget" och sedan kom solen. Med både ryggsäck och magsäck med valp i blev det både svettigt och lite tyngre än vanligt.
 
 
 
 
 
 
Vi fikade när vi kom upp till kopparhatten. Kiro och Lovis fick leka. Först släppte vi dem, men där var rätt mycket folk så det kändes inte rätt att låta dem härja runt. Men de verkade tycka att koppel-lek var rätt okej också.
 
 
Coolmixarna - Kiro ca 4 månader och Lovis ca 8 månader
 
Kiro och Lovis

 Laban, Laban och Lina passar bordet medan småbarnen fotograferas.
 
 
Brottning
 
 
 
 
 
Monsterhundar
 
 
 
 
Usch vad dem är tramsiga säger Laban.
 
Familjen svan simmade runt i sjön.
 
 
Det var trötta hundar och trött matte som kom hem efter en härligt dag, så det fick bli en stund på soffan. :)
 
 
 
 
 

Lite av varje

 
Vi fortsätter vara lediga och njuter av sommaren. Ikväll blir det två inlägg. Först ett med lite av varje.
 
Kiro växer så det knakar. I torsdags provade han lite lätt på agility då vi var på hoppteknikskväll. Han verkade tycka att det var superkul. Blev väldigt sprallig. Kan märka redan nu att det kommer bli helt annorlunda att träna honom jämfört med Laban och vi kommer nog att få jobba mer på bitar som bara funkat för Laban, och tvärtom. Men, vi får se, han är ju liten än.
 
Något som vi jobbar lite på är att han verkar vara lite höjdrädd. Han kan hoppa upp i soffan, men vågar inte riktigt (bara när han får tokryck). När jag lyft upp honom i soffan så vågar han inte hoppa ner. Han är rädd för att gå nära trappan i trapphuset, mm. Jag har börjat lite med att han får hoppa upp på stenar ute. Började med liten sten och det tog en stund, men till slut var han uppe. Dagen efter kämpade han sig upp på en stor sten och var väldigt stolt när han lyckades. Så stolt att han sedan när han passerade den lilla stenen självmant skuttade upp där. :)
 
 
Kiro 15 veckor och Laban 5 år
 
Laban och Kiro
 
 
Kiro fortsätter jobba på att få igång lite lek med Laban. Laban fortsätter kämpa emot. Kiro bryr sig inte mycket om Labans försök att sätta stopp för det hela, men lite fjäskande blir det också.
 
 
 
 
 
 
Så får det bli lite bilder.
 
Lite  sovbilder:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Lite turer till parken blir det i det fina vädret.
 
 
 
 
 
 
 
 
Promenixade på naturstigen på mossen igår och Kiro tyckte att korna var spännande.
 
 
 
 
 
 
 

Sommarlovskul

 
Sedan vi kom hem från Kalmar har det mest varit höstväder. Blåsigt, regnigt och så lite sol. Så för att roa oss lite igår byggde jag en hinderbana i lägenheten. Den bestod av lite krypande under pall, gå genom en täckt gång (tunnel), gå på kompostgaller, gå på plastpåsar, gå på grytlock och leta fram godis under burk.
 
 

 
Det var inte helt lätt att filma och när jag väl filmade hade banan ändrats lite, men ett litet klipp med Kiro blev det.
 
 
 
 
 
Kiro gillar att bära saker och alla promenader går ut på att hitta något att bära på. Oftast blir det pinnar. Han är väldigt stolt när han hittat något och försöker reta Laban som inte bryr sig ett dugg om vad Kiro bär på. :)
 
 
 
 
 
Idag har vi varit med Malin och Fabbi på Hundaland i Brösarp. Jag läste om det för ett år sedan, men det har aldrig blivit av att jag åkt dit. Jag hade föreställt mig det större, men det var rätt kul och hundarna verkade nöjda och trötta efteråt.
 
 
Här spruta det vatten från alla håll och kanter.
 
 
 
 
 
Laban försöker inte ens dölja vad han tycker om vattnet.
 
 
 
 
 
Laban på hög höjd. Kiro fick hålla sig lågt.
 
 
 
 
 
Kiro kollar in Laban i röret.
 
Tittut!
 
Fabbi tränar kontaktfält.
 
Kiro provar den hängande, gungande tunneln.
 
 
 
Lite klättring
 
 
 
 
Laban springer på hängbron
 
Fine killen!
 
Kiro testar hängbron med mattes hjälp.
 
Att vippan gungade på alla möjliga håll spelade ingen roll, Laban vet hur man gör.
 
Lite dusch till...
 
Tunnelrejs
 
Fabbi och Kiro hade lite dragkamp
 
 
 
Laban fiskar skräp.
 
Efter all lek var mattarna hungriga så det blev pizza i Brösarp. Väldigt god pizza hade dem! Därefter var vi glassugna så det blev en tur till Åhus för att äta Otto-glass. Jag var mätt efter hälften, åt hälften av det och sedan fick den tyvärr kastas för det var stopp i magen! Men gott var det. Sedan promenerade vi med hundarna i hamnen innan vi körde hem.
 
 
 Otto-glass
 
 
Det blev en härligt dag i perfekt väder! :)
 
 
 
 
 
 

Guldagility 2015

 
I onsdags åkte vi upp till Kalmar för att tillbringa resten av veckan där och tävla en massa agility. Vi var 8 (+1)stycken som brukar gå kurs på Aktivhundcenter och träna tillsammans som planerat resan och bodde tillsammans - "Lindas guldliga". Vi bodde i en stuga eller hus ca 30 minuter från Kalmar (i stugannonsen stod det 20 min). Det var ett perfekt boende för oss. Stort hus, stor trädgård, sjö en liten bit bort... Nackdelen var att det var liiite för långt till Kalmar, tyckte jag.
 
Vi bodde 8 människor och 15 hundar tillsammans och det fungerade riktigt bra. Det blev ett rejält bråk mellan två av hundarna fredagkväll. En bit öra åkte av och veterinär fick uppsökas. Det blev inte mycket sömn den natten då vi som var kvar i huset hade de andras oroliga hundar som gnällde och skällde efter mattarna. Men förutom denna incident gick allt över förväntan.
 
 
Huset
 
Dags för kvällspromenad till sjön
 
Huset
 
Lilla sjön
 
Baddags
 
Alice höll inte med matte om att det var dags att vila.
 
Kubbspel med grannen som kommentator
 
Förutom att ha trevligt i huset så tävlade vi ju lite också. För mig och Laban gick det bättre än jag kunnat drömma om. I agility tog vi revansch från förra årets Guldagility och plockade 3 SM-pinnar!!! Helt otroligt.  Vi nollade även 2 hopplopp, men där räckte inte tiderna till någon bra placering. Vi diskade bara 3 av 8 lopp. 2 av dem var efter natten med lite sömn och det märktes på oss båda. Jag är jättenöjd med våra prestationer. Dock ser jag ju en del saker som vi behöver slipa på för att få till det ännu bättre. 
 
Bjuder som vanligt på en film med alla lopp.
 
 
 
 
 
Vi har fastnat på lite foto under loppen:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Guldligan:
 
 

Och lite andra bilder:
 
 
Trötta pojkar
 
Lite lek vid banan

 
Spanar på en sheltie på banan
 
Lyra ca 7 månader och Kiro 3,5 månader busar lite i väntan på finaler.
 
Kiro och Lyra
 
Agilitycavaliererna passade på att träffas för fika och lite fotografering. Tyvärr kom inte alla cavalierer som deltog i tävlingarna, men några blev vi.
 
 
 
 
 
Det blev 5 riktigt bra dagar. Roligt att tävla, trevligt sällskap och bra väder (lite för varmt, men jag tänker inte gnälla...). :)
 
 
 
 
 
 
 
 

RSS 2.0