Ögonproblem

Den senaste tiden har det handlat mycket om ögon här! Först var det Laban som i början av maj fick problem med sitt vänstra öga. Mamma skickade en bild till mig när jag var på jobb, men det var svårt att avgöra något genom en liten bild... När jag kom hem såg jag dock att hans öga var rejält svullet. Han hade tydligen gnällt till när han var ute i trädgården och sedan svullnade ögat. Så jag ringde veterinären och de ville att vi skulle komma in direkt ifall ögat var skadat. Eftersom det var efter jobb blev det på jourtid. Tjoho! Efter lite grejande med ögat konstaterades ett sår på hornhinnan och Laban fick både smärtstillande och bakteriedödande medel. Såret läkte snabbt och fint, så det var ju skönt.


Monster-Laban! Ögonen färgades för att upptäcka sår...


Ca två veckor senare hade ögat svullnat något igen när jag kom hem från jobb. Denna gången hade han inget hänt, vad mamma visste. Eftersom det inte var jättesvullet så avvakta jag och vi körde iväg på lydnadsträning. Under kvällen gick svullnaden tillbaka och nästa morgon var allt bra igen. Skönt!

Ca två veckor senare, en söndag, svullnade ögat upp igen. Under dagen blev det värre och värre och när det blev kväll hade även höger öga svullnat något och Laban verkade allmänt påverkad av det.


Bekymrad kille

Så jag ringde veterinären igen. Vi diskuterade lite fram och tillbaka, men kom fram till att det nog var bäst att ta en titt eftersom ögonen var så svullna och ett skadat öga kan snabbt försämras. Så det var bara att packa in oss i bilen och åka iväg, söndagkväll!!!
Det blev en massa grejande med ögonen, men Laban skötte sig exemplariskt. "En riktig mönsterpatient!" sa veterinären.


Kl 23.23 En trött kille 

Bland annat mättes trycket i båda ögonen och i Labans vänstra öga var trycket för lågt och i det högra var trycket det lägsta inom normalvärdet. Det konstaterades att där fanns en inflammation i hornhinnan som antingen berodde på allergi eller en ögonsjukdom (episklerit, tror jag det hette) som spanielraser kan få. Båda behandlas med kortison, så kortison sattes in och svullnaden försvann efter 2 dagar. Då var det även dags för återbesök hos vet och eftersom han svarat bra på behandlingen så gjordes inga vidare tester. Dock måste vi åter komma till veterinär om ögonen svullnar eftersom svullnad kan bero på sår och kortison förvärrar ett sår väldigt mycket och snabbt! Så först måste det konstateras att inget sår finns innan kortsion kan sättas in. *suck*

I söndags var det så dags för MINA ögon att sätta igång. Jag har aldrig haft problem med mina ögon. Jag var öronbarn och hade en massa sånt trams, men inget med ögonen. Översynthet gjorde att jag under en period, medan ögonen växte till sig, behövde glasögon, men som sagt, annars inget. Nu fick jag allt på en gång!Under söndagen rann båda ögonen konstant. Det började när vi varit ute på morgonpromenaden och sedan bara fortsatte det. Körde till Nova, men tröttnade snabbt på att gå där eftersom ögonen rann och kändes allt tröttare. På eftermiddagen började det komma små gula klumpar när jag torkade ögonen och på kvällen började ögonen svullna. Jag gick och lade mig och tänkte att det försvinner om jag sover... hahahaha 


Så fel jag hade!!! 

När jag vaknade var ögonen rejält svullna!!! Fy som jag såg ut. Så det var bara att ringa och sjukanmäla sig. :(


Några timmars sömn eftra gjorde ingen nytta


....

I tisdags började svullnaden lägga sig något, men ögonen var ju rejält röda, rann och gjorde fortfarande ont. I onsdags var känslan oförändrad, men svullnaden satt i alla fall bara under ögonen. I torsdags var svullnaden borta, men känslan densamma och ögonen röda.


  
Så jag tog en tur till vårdcentralens drop in. Det var första gången jag visade mig ute utan solglasögon. Och sköterskan tyckte jag såg hemsk ut och skicka mig direkt vidare till läkare. Läkaren gjorde lite enkla undersökningar och konstaterade sedan kraftig ögoninflammation pga av en virusinfektion som satt sig på ögonen och i halsen (är förkyld, med rejäl halsont också) och jag fick penicillin-ögondroppar.
Idag, fredag, känns det redan bättre. Det röda är nästan borta, ögonen rinner nästan inte alls, men det känns fortfarande som att jag inte sovit på några dagar, men det har jag! Men, men jag är i alla fall på bättringsvägen!

Så snacka om att vi haft ögonproblem!!!

Nu när jag har varit sjuk har Laban tagit väl hand om mig och gosat mycket och velat vara riktigt nära. En kväll tror jag att han försökte skrämma iväg fåglarna som flög utanför fönstret. Dock tror jag att det var han själkv som blev mest rädd...
Märkte att telefonmikrofonen förstärker ljudet något. De första ljuden han gör lät mest som fnysningar egentligen, sedan på slutet blev det mer som riktiga skall. (fast ändå inte... haha)Kommentarer
Postat av: Susanna

Stackars dig och Laban:( Zorro hade ju också ett hål på hornhinnan i vintras, han hade krupit under ett staket och förmodligen rispat i något.

2012-06-26 @ 08:00:53
URL: http://www.gizmozorro.cybersite.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0