Askersundsutställning 2011

Nu har Laban varit på sina första stora officiella utställningar. I våras bjöd Labans uppfödare Ulrica (www.tillpix.se) in till utställning i Askersund. Labans ena syster Noblesse kom också dit så vi såg det som ett roligt tillfälle att träffa både Ulrica och en syster till Laban. Dessutom blev det ju lite extra semester. Vi åkte i torsdagskväll och stannade då på Brahehus-rastplatsen och sov. Efter allt regn här hemma så var det skönt att vakna till en strålande solskensmorgon!


Utsikt över Vättern


Min snygging!

Brahehus ligger lite norr om Gränna och de har såklart lite godisförsäljning där också. Så vi passade på att köpa lite Gränna-godis också när vi ändå var där. Sedan kärde vi vidare till Askersund. I Askersund bodde vi på City-campen som låg i båthamnen, alltså precis vid centrum. Där bodde vi perfekt med nära till allt. Vi tog en tur i stan och skulle försöka oss på en promenad till utställningsområdet. Det låg dock för långt bort för att gå så istället hamnade vi på Venus choklad som tillverkade och sålde choklad, såklart! Vi köpte ett chokladte och ett choklad med kanelsmak. Föräldrarna blev inte så förtjusta i teet, men jag tyckte det var rätt gott.


Promenad i Askersund

Någons trädgård
Under fredagen märkte jag att Laban inte riktigt var sig lik. Han brydde sig inte om folk som vi mötte eller andra hundar. Han verkade trött efter att vi gått knappt halva promenaden genom stan. Labans som brukar orka nästan hur mycket som helst. Även om solen sken så var det rätt svalt, så jag tror inte att det var värmen som tog slut på honom. I alla fall så sov han resten av dagen förutom när vi var ute och kissa. På kvällen kom Labans syster Noblesse till campingen med sin familj. Men inte ens då blev han så glad som han brukar bli när han träffar en cavalier. Men tänkte inte mer på det då och på lördagen var det dags för utställning.

Vi var uppe tidigt och fixade och grejade. När vi kom till utställningen så var Labans uppfödare redan där och kom och hälsade. Hon lyfte glatt upp Laban och han bara satt i hennes famn. Laban som annars kastar sig över folk och slickar dem från topp till tå. Ulrica tyckte att Laban var en liten och fin kille! Hon och hennes vänninor som också var med tyckte att han var lik sin mamma Pixie och en halvbror Speedy (?). 

När det var vår tur att gå in i ringen så var vi tre hanar som tävlade i juniorklass. Laban var äldst av dem med sina dryga 15 månader och den yngsta var 9 månader, så det skiljde ca 6 månader. Laban var väldigt lugn i ringen. Brydde sig inte mycket om andra och gick väldigt lugnt. En av de andra hundarna verkade väldigt rädd iringen. Han hade svansen mellan benen hela tiden och ville ha väldigt mycket närkontakt med sin matte. Han drog sig undan lite när domaren skulle titta och känna på honom på bordet också. 


Laban på bordet

 
Laban och jag går trekant

Syns att Laban är lite slö och sackar efter
Domaren Jessie Madsen gav detta omdöme:

15 mån hane i största laget. Ngt för bred skalle och för markerad kindben. Stora fina ögon m bra färg. Utm halslängd, utm utv förbröst. Bra stomme. Är ngt högställd. Han är lite sluttande i sitt kors men bär svansen ok. Bra pälskvalité. Ok fram, saknar påskjut bak. Utm temperament.

Slutresultatet blev Very Good. Helt okej! Tänker inte kommentera domarens kommentarer eftersom jag inte är någon expert. Däremot kan det där med "sluttande kors" och "saknar påskjut bak" ha att göra med att han var lite slö denna dag.

Labans syster fick också ett Very Good. Hon hade för snipig nog, lågt ansatt svans och något med nån vinkel på benen....


Noblesse till höger

En gammal man var också på utställningen och tävlade med sina hundar. Bland annat en tik på 12 år, som tävladei veteranklass. Mannen och tiken hade ungefär lika svårt för att ta sig runt i ringen, men de var lika glada. De var nästan lika söta när de skutta runt också. Givetvis fick hon Excellent och mannen blev jätteglad.Noblesse tävlade även i "Barn med hund" tillsammans med sin lillmatte. De var två tjejer som tävlade, Noblesse lillmatte och en tjej som kom från en kennelfamilj. Trots att den andra tjejens hund satte sig mitt i ringen och bajsa rallybajs, så dömdes hon som etta. Såklart! Det var ju en kollega från en annan kennel som dömde i denna tävlingen...
De hade massor med försäljningstält på utställningsområdet. Vi passade på att gå och shoppa lite godis och tandben till Laban, medan han låg och sov i sitt tält. När alla cavalierer var klara åkte vi tillbaka till campingen. Och Laban fortsatte med sitt sovande. Givetvis brukar han vara trött efter en utställningsdag, men eftersom han varit trött dagen innan och under förmiddagen, så var jag ändå lite orolig sedan på kvällen när han fortfarande var lika hängig. Han ville inte äta, inte leka, inte mysa och knappt gå ut och kissa. Jag försökte leka och få igång honom, men han visade väldigt svalt intresse. Så lite bekymrad var jag allt för så brukar INTE min Laban vara. Visade ingen glädje alls. :(

Men det blev söndag och dags för ny utställningsdag. Laban är alltid morgontrött, men såg endå började jag se en glimt av min gamla vanliga Laban. Svansen viftade, maten slank ner i magen och när vi var ute och kissa så drog han lite efter en annan hund. Har aldrig tidigare blivit glad över att Laban drar i kopplet, men det blev jag då. Han var dessutom mycket stirrigare när jag gjorde iordning köttbullar än han varit dagen innan. När vi kom till utställningen denna dag så fick Ulrica en betydligt trevligare hälsning med pussar och svansvift. 

Så var det dags att kliva in i ringen. Jag gjorde en lite tidig entré då Juniorklassen ropades in för tidigt, vilket de kom på när jag var i ringen så jag fortsatte snyggt rakt igenom ringen. :) Vi var bara två i juniorklass denna dagen. Det var jag och så hon som hade den rädda hunden som vi mötte dagen innan. Hunden sprang med svansen mellan benen även denna dag och domaren coachade henne hur hon skulle göra när de gick runt i ringen. Får väl tillägga att hon var en van utställare och uppfödare... Domaren frågade om det verkligen var hennes hund eftersom den verkade så rädd och osäker, men det var såklart hennes hund. Även denna dag fick hunden Excellent. Laban fick åter igen Very Good, men ett helt annat omdöme!Smart att fota när jag är närmst kameran...

Domare Erna-Britt Nordins omdöme:
Maskulint huvud. Bra nos. Tångbett. Kunde haft lite finare läpplinje och läppigment. Bra bröstkorg. Bra hals och rygg. Lite hög svans i rörelse. Tillr. vinklar. Bra steg. Lite lätt tecknad. Bra temperament.

Det där med läpplinje berättade hon att det bara var hon som tittade på och kommenterade. Dock är det inga hundar som har kvar svart läppiggment på läpparna längre. Alltså en onödig kommentar. vet inte vad jag ska göra åt Labans glada, höga svans... :) Och för första gången fick Laban kommentar för sin teckning, att han är lite vit. Hon hade en domaraspirant med sig och gick verkligen in på detaljer när hon pratade, förklarade och visade honom.

Är som sagt ingen expert på cavalierer, jag kan bara ha egna åsikter om vad jag tycker är en fin cavalier och inte. Jag är heller inte missnöjd med helgens resultat, very good, är ju verkligen bra. Däremot kan jag tycka att en hund som är rädd i ringen och springer med svansen mellan benen båda dagarna INTE är en excellent + ck hund. Speciellt inte när det står såhär i rasstandarden:  Rasen är käck och absolut orädd. Till Temperamentet är den glad, vänlig och tillgiven, aldrig aggressiv och utan antydan till nervositet.
Temperamentet är ju en del av det som bedöms och Excellent ska vara: 

Hund som mycket väl motsvarar rasens standard, och som presenteras i utmärkt kondition, visar ett harmoniskt välbalanserat temperament, håller utmärkt klass och har en utmärkt helhet. Dess utmärkta kvaliteter i förhållande till rasidealet tillåter att domaren kan bortse från smärre detaljfel. Hunden måste ha tydlig könsprägel.

Hade det varit jag som kommit med den hunden och inte en kvinna från en fin kennel så hade jag absolut inte fått Very good och framförallt inte ck.  Men men, inte mycket att göra åt det! Jag har trots detta inte tappat suget för att ställa ut. Det blir mer av det. De där få minuterna i ringen ger en liten kick, oavsett hur det går i slutändan.
Fick lite tips och saker jag ska tänka på av en av Ulricas bekanta, som verkade vara lite utställningexpert.

Överhuvudtaget blev det en dålig dag för Kennel Tillpix. Noblesse fick också Very good och Freddie som Ulrica själv ställde ut fick bara Good.  Däremot en fin tjej vid namn Blinka, som också kommer från Tillpix klarade sig riktigt bra båda dagarna och blev 3e bästa tik med reservcert.Ulrica och Freddie

Laban var klart trött efter ännu en lång utställningsdag och vi somnade båda två när vi kom tillbaka till husvagnen. Men eftertupplur och mat piggnade vi båda till och det blev både lek, bus och lite träning. Laban fick en ny fin anka att leka med.


Bloggen börjar sega sig och klydda lite så jag får göra ett snabbt avslut och återkomma med tillägg om jag har missat något!

Gonatt!!!

Kommentarer
Postat av: Christina

det låter ju knäppt att den andra hunden fick bättre betyg, för som du skrev så är ju denna ras orädd!!!! Men Laban är en excellens för oss!! =)

2011-08-16 @ 21:45:20
URL: http://tinalajnen.blogg.se/
Postat av: Jenny och Laban

Ja, det var väldigt märkligt att den andra hunden fick bättre betyg! Eller i alla fall att den fick cert! Det var riktigt galet. Men men, alla domare är olika, kollar olika saker och värderar olika egenskaper olika mycket. Det är väl bara att vänja sig.

Laban är en excellent liten prins och var utan tvekan den snyggaste av dem alla!!!

2011-08-17 @ 21:34:12
URL: http://jennyolaban.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0